içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

BİTKİLERE KULAK VERMEK...


Bazı boş konuşan insanlara kulak vermektense bitkileri dinlemek daha sağlıklı geliyormuş. Bunu geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makaleden öğrendim dersem yalan söylememiş olurum. 

 


Niye insan değil de bitki peki ? 

 


Bilim insanları yaptıkları birtakım araştırmalarda, bitkilerin özel sensörler aracılığıyla müzik notalarına dönüştürülebilen elektromanyetik sinyaller yaydığını keşfetmişler. 

 


Bu sinyaller, bitkilerin kendi aralarında iletişim kurmalarının yanı sıra, çevresel değişikliklere tepki vermelerini de sağlıyor. Daha da dikkat çekici olan ise, bu elektromanyetik sinyallerin özel sensörler aracılığıyla yakalanıp müzik notalarına dönüştürülebilmesi.

 

Bu keşif, bitkilerin sessiz dünyasının ardında gizli bir melodi yattığını ve onların da kendilerine özgü bir dilde iletişim kurduklarını gösteriyor. Bu yeni bulgular, bitkilerle olan ilişkimizi yeniden düşünmemize ve doğanın gizemlerine daha derinlemesine dalmamıza olanak tanıyor.

 

Müzik Gübrelemesi

 


Hatta Plant Physiology dergisinde yayınlanan bir başka çalışmaya göre, bitkilerin yaydığı bu sinyaller, bitkilerin hücre içi aktiviteleri, çevresel koşullar ve hatta duygusal durumları hakkında bilgi taşıyor.

 

Geliştirilen özel cihazlar, bu sinyalleri alıp müzik notalarına dönüştürerek, bitkilerin adeta "konuşmasını" sağlıyor. Bu durum, bitki yaşamı ve iletişimi hakkında yeni bir anlayışın kapılarını açıyor.

 


"Bitkilerin bir dili olduğunu biliyorduk, ancak bu kadar melodik olduğunu bilmiyorduk," diyen bitki fizyolojisi uzmanı Prof. Dr. Isabella Rossi, bu keşfin önemine dikkat çekerek şunları söylüyor: 

 


"Bu elektromanyetik sinyaller, bitkilerin kendi aralarında ve çevreleriyle nasıl iletişim kurduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca, bitkilerin sağlık durumunu, stres seviyesini ve büyüme sürecini izlemek için de kullanılabilir."

 


Bu keşif, bitki iletişimi konusunda çığır açarken, aynı zamanda bitkilerin de bir nevi "müzik aleti" gibi kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Bazı sanatçılar, bu teknolojiyi kullanarak bitkilerin canlı müzikler yapmasını sağlıyorlarmış.

 


Bu teknoloji, sadece bilimsel araştırmalara değil, aynı zamanda sanata ve müziğe de yeni bir boyut kazandırıyor. Gelecekte, bitkilerin "müziğini" dinleyebileceğimiz ve bitkilerle daha yakın bir ilişki kurabileceğimiz bir dünyanın kapıları aralanıyor.

 


Uzmanlar, bu araştırmaların ilerlemesiyle, bitkilerin bilinmeyen dünyasının sırlarının daha da ortaya çıkacağını belirtiyor.

 


Yani neymiş ?

 


Boş beleş laf ebeleri yerine bitkileri kulak vermek daha iyiymiş... 

 


En azından gerersiz tipler gibi cazırdamak yerine kulağınıza hoş bir melodi gönderiyorlar. 

 


Bundan iyisi can sağlığı... 

 


Yaşasın bitkiler:)))

 

 

Nota ve Tınıyla... 

 

 

macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 5199 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum