içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kitap
 
KİTAP
İnsan neden kitap okumak istemez ki? 
Türk insanının çoğunluğunun kitap okuma alışkanlığının olmadığını biliyoruz. Bu duruma ses çıkaranlar da maalesef pek kaale alınmıyor.  Bunun kanıtı olarak, yıllık kitap okuma ortalamalarına bakarsak;
Bir Japon yılda 25 kitap,
Bir İsviçreli yılda 10 kitap,
Bir Fransız yılda 7 kitap,
Türkiye’ de ise 6 kişi 1 kitap okumakta.
Açıkçası bu oranlar hiç de iç açıcı değil.
Peki ya kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır ? 
Bazı insanlar kitap okumayı sıkıcı veya zor buluyor. Dolayısıyla farklı aktivitelere başvuruyor. Türkiye'den örnek verirsek genellikle bu aktivite telefonla zaman geçirmek oluyor.
Deloitte’ nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye, akıllı telefon bağımlılığında birinci sırada yer alıyor.
Kitap okuma oranı bu kadar düşükken, telefon bağımlılığının oldukça fazla olması üzücü bir durum gerçekten.
Okuma alışkanlığı kazanmak için öncelikle okumaya başlamanız gerekiyor.
Bu bir dergi, gazete, roman, wattpad yazısı ya da herhangi bir şey olabilir.
Örnek olarak her insan roman ya da bir dergi sevmeyebilir fakat sonunda hoşlanabileceği bir yazı bulacaktır.
Peki, hoşunuza giden bir yazı veya kitap bulamıyor musunuz?
Kitap önerileri veren videoları izleyebilirsiniz, okuldaki hocalarınızdan öneriler alabilirsiniz, hatta kafa yapısı olarak size çok benzeyen bir arkadaşınızın okuduğu tarzda kitaplar okuyabilirsiniz.
Misal, para mı kazanmak istiyorsunuz? Ekonomiye, işe yönelik kitaplar okuyun. Güçlü mü olmak istiyorsunuz? O zaman güç kitapları okuyun. Aşık mı oldunuz? Gidin hemen bir aşk romanı ya da şiiri alın. Gerçekten gündelik yaşamınızda katkısını göreceksiniz.
Bunların dışında polisiye romanları da insanı sürükleyen ve meraklandıran romanlardır.
Size uygun bir kitap bulduğunuzda, günde 10–15 dakika kitap okumaya ayırın. Bunu gittikçe arttırın 30 dakikalara kadar çıkarın. Günde 10 sayfa bile okusanız, ayda 300 sayfa yani bir kitap, yılda 12 adet kitap ediyor. Sadece 10 sayfa…
Emin olun her kitap okuduğunuzda daha güçlü ve daha yetenekli olacaksınız.
Kitap okumanın etkisinden bahsetmişken; kitap okumak kişiye ne gibi faydalar sağlar bir bakalım isterseniz!**
ZEKAYI GELİŞTİRİR: Okunan kelime ve hikayeye olan konsantrasyon, beynin uyarılmasını sağlar. Özellikle okunan yazı zorlaştıkça beynin aktivitesi artar. Ayrıca okumak, kişinin olayları ve fikirleri daha iyi analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğini artırarak sorunları daha kolay çözmesine yardımcı olur.
HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR: Kitap okumak farklı bilgileri, çeşitli karakterleri, onların hikayelerini ve onlara ait detayları akılda tutmayı gerektirir. Sürekli bir şeyleri hatırlamaya çalışmak hafızayı zinde tutar. Unutmayın çalıştırdığınız kas güçlenir.
STRESİNİZİ AZALTIR: İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre stresi azaltan en etkili yollardan biri de her gün düzenli olarak kitap okumak. Hatta yürümek, müzik dinlemek, çay ya da kahve içmekten bile daha etkili.
YALNIZLIK HİSSİNİ ORTADAN KALDIRIR: Günün her anında, her yerde sizinle olabilir kitaplar. İçlerindeki zengin yaşam öyküleri, birbirinden enteresan karakterleri ve her daim sizleri şaşırtmaya aday bilgileriyle hem de!
KELİME DAĞARCIĞINIZI GELİŞTİRİR: Çok okuyan bir insanın, daha fazla farklı kelimeyle karşılaşması ve öğrenmesi ihtimali; sadece günlük muhabbetlerle yetinen ve her günü büyük oranda benzer olan birinden daha fazladır. Kelime dağarcığınızın gelişmiş olmasıysa size her alanda kendinizi daha iyi ifade etme imkanı tanır.
UYKU KALİTENİZİ ARTIRIR: Yatmadan önce kitap okumak zihninizin boşalmasına, kortizol seviyesinin düşerek stresinizin azalmasına yardımcı olur. Bu da daha rahat ve kaliteli bir uyku demektir.
Ayrıca, pratik düşünme becerisi kazandırır, zamanla iletişim kurma becerinizi geliştirir, empati kurma yeteneğiniz gelişir, hayal gücünüzü besler, genel kültürünüzü artırır, hayata bakışınızı değiştirebilir, öz güveninizi ve vizyonunuzu geliştirir ve hızlı düşünmenizi sağlar.
Gerisi size kalmış. Okuyup ya da okumamak... 
 
macit.soydan@gmail.com
Bu yazı 668 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum