içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

YAVRUNUZUN SAYFASI İLE "FIRT" SAHNEDE - 5

YAVRUNUZUN SAYFASI İLE "FIRT" SAHNEDE - 5 
Efsane dergi Gırgır'ın ardından yine en az onun kadar sevilen ve özellikle "Yavrunuzun Sayfası" ile dikkatleri üzerine çeken Fırt dergisi ile yazı dizimizi noktalayalım. 
Fırt, yayın hayatına 1976 yılının Mart ayında Tekin Aral'ın editörlüğünde hızlı bir giriş yaptı. İsim babası, karikatürist Ferit Öngören olan derginin boyutu Gırgır'dan daha ufak olduğu ve bir çırpıda okunup bittiği için "Fırt" adını aldı.
Mizah dünyamıza "yavrunuzun sayfası" kavramını da kazandırmış olan Fırt dergisi, o dönemde Gırgır dergisiyle aynı kadroyu ve mekânı kullanarak çıkartılıyordu. 
Derginin Tekin Aral dışındaki ilk çizeri, o sıralar Gırgır'da da çizmeye başlamış olan Necdet Şen'di. 
Daha sonra kadroya katılan Altan Erbulak, Halit Kıvanç, Müjdat Gezen, Uğur Dündar ve Sezen Aksu Fırt'ı kardeş dergi Gırgır'dan kısmen farklı, magazinel bir kulvara soktu.
Dergi, Tarzan, Kalamiti Jane, Superman gibi batı kaynaklı popüler kültür ikonlarından yararlanarak tiraj yakalama çabasına girdiyse de, hiçbir zaman Gırgır'ın satış başarısını yakalayamadı. 
Ama Behiç Pek ve Latif Demirci'nin yazıp çizdiği Tarzan'a sonradan eklemlenen Arap Kadri tiplemesi, bu çizgi banta yerel bir boyut kazandırdı.
1980'li yılların sonunda, kardeş dergi Gırgır'la birlikte Web Ofset grubunun patronu Haldun Simavi tarafından gazeteci Ertuğrul Akbay'a devredildi.  
Evet, artık bugün Gırgır dergisini ancak sosyal medyadan takip edebiliyoruz. Belli mi olur. Belki birgün yeniden gazete bayilerinde, kitabevi raflarında tekrar karşılaşabiliriz. 
Işık ve Sevgiyle... 
macit.soydan@gmail.com
Kaynakça .. Desteklerinden dolayı Uncle Google'a teşekkürler,,;)) 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı 4333 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum