içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TINA & MERVE

                                                           TINA & MERVE

Biri gerçek bir Rock Kraliçesi, diğeri ise son yıllarda Türk sinema ve dizi sektöründe adım adım zirveye tırmanan bir oyuncu... 

Tina Turner ve Merve Dizdar... 

Tina Turner, Annie Mae Bullock adıyla, 26 Kasım 1939’da Tenessee’nin küçük bir kasabasında doğuyor. Ardından 5-6 yaşlarındayken annesi tarafından terkediliyor ve anneannesi tarafından büyütülüyor.

17 yaşında annesinin yanına taşınıyor ve kız kardeşinin onu götürdüğü bir gece kulübünde dönemin popüler solisti Ike Turner’la yolları kesişiyor ama ne kesişmek… Ona sağladığı müthiş kariyerle birlikte bir yandan da Tina’nın tüm özgüvenini yerle bir eden Ike Turner’dan bahsediyoruz. 

Çok çalışıyor, iki çocuğu oluyor, Ike’ın eski sevgilisinden olan iki çocuğu da himayesine alıyor, onlara da annelik ediyor. Ike Turner’ın sürekli “Seni o küçük bataklık kasabasından ben çıkardım, bana minnet etmelisin.” cümleleriyle her gün eziliyor.  

En yakın kız arkadaşıyla dertleştiği bir gün “Ailesi tarafından terkedilmiş bir çocuğum ben, onu bu yüzden terk edemiyorum.” diyor. Bunca acıyı neden çektiğini anlıyorsunuz o zaman. Çocukluk travmalarının yol açtığı bağımlı kişiliği neredeyse hayatına mal olacak kadar sorun çıkarıyor. 

Tina Turner işte tam da o sırada Budizmle tanışıyor ve belki de kendini fark edebilmesine, kendine dışarıdan bakabilmesine ve kocasını terk edecek cesareti bulabilmesine Budizm büyük etki ediyor.

Yıllarca kocası olmadan bir hiç olduğuna inandırılmış, özgüveni elinden alınmış, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmış bir kadın Tina Turner. Sahne, onun devleşebildiği, kendini ifade edebildiği, parladığı tek alan. 

Ike Turner’ın eziyetine tam 19 yıl katlanan Tina Turner, nihayet 1975 yılında yalnızca soy ismini alarak boşanıyor. Blues tarzından Rock tarzına geçiş yapıyor ve bu geçiş ona 2 Grammy ödülü kazandırarak bir anda dünyanın en tanınan şarkıcıları arasına girmesine sebep oluyor.  

Hayatını kaybedene kadar birçok trajedi yaşıyor. İki oğlunun ölümüne şahit oluyor, felç geçiriyor ama yeniden yürümeyi başarıyor, bağırsak kanseri teşhisi konuyor, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon hastalığı da cabası. 

Evet, yaşamını uzun uzun anlatmaya gerek yok. Rock'ın siyahi kraliçesini geçtiğimiz günlerde 84 yaşında kaybettik. 

Tina Turner müthiş bir müzikal yetenekle birlikte dansçılığı, oyunculuğu, yazarlığı ve moda ikonluğuyla da unutulmayacak. 

Ne diyelim... Rest In Peace... 
*** 
Merve Dizdar..

O'nun hikayesi de İzmir'de bir işçi çocuğu olarak başladı. 

Sonrası kendini bulma ve varolma - varetme mücadelesi. 

Kolay olmadı. Hayatının her aşamasında zorlukların üstesinden gelmek için büyük çaba harcadı. O emek karşılıksız kalmadı. Ülkesinde birçok sinema filmi ve dizide oynadı. Gün geçtikçe oyunculuğuyla devleşti.

Uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Bilen biliyor zaten kendisini. Sonunda büyük bir iş başardı ve Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. 

Türk sineması adına bir ilke imza atarak bu yıl 76'ncısı düzenlenen Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan ilk Türk kadın oldu. 'Kuru Otlar Üstüne'deki 'Nuray' karakteriyle 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülüne layık görülen Dizdar, ödülünü aldıktan sonra şu sözleri paylaştı : 

"Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray'ın ve Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor.
Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum."

Yolu açık olsun... 

Nota ve Tınılarla... 

macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 4860 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum