içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

NKB...

                                                            NKB 

Çevrenize şöyle bir göz attığınızda mutlaka kişilik bozukluğu (borderline) olan bir tiple karşılaşırsınız. 

Ancak bunların arasında yer alan narsist kişilik bozukluğu (NKB), en değişken klinik bulgulara ve en geniş şiddet aralığına sahiptir. 

NKB’ye sahip tüm bireyler benzer klinik özelliklere sahiptir. Benmerkezcilik, yüzeysel ve sömürücü ilişkiler kurma, empati eksikliği ve kimlik karmaşası, bağlanma problemleri, kronik boşluk ya da sıkılma hissi ve yaşam değişikliklerine karşı hassasiyet, bu klinik özelliklerdendir. 

Öncelikle Narsist kelimesine kısa bir göz atalım.. 

Narsist kelimesi abartılı bir öz-önem duygusuna sahip, son derece benmerkezci olan kişileri tanımlamak için kullanılır. Narsist kelimesinin bir diğer anlamı ise fiziksel görünümüyle aşırı ilgilenen kişidir. 

O zaman biraz da belirtilerine bakalım... 

Kişilik bozuklukları arasında yer alan narsist kişilik bozukluğu, diğer bozukluklara göre değişken belirtilerle kendini gösterir. Tanı kriterleri arasında açık veya gizli abartılı öz-önem duygusu, aşırı beğeni ihtiyacı, yüzeysel ve sömürücü ilişkiler, empati yoksunluğu bulunur. 

Bunların dışında kimlik karmaşası, bağlanma sorunları, kronik boşluk veya can sıkıntısı hissi ve hayattaki geçişlere karşı hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkabilir. İstisnai ya da özel olma hissi ile birlikte sınırsız başarı, güzellik, mükemmellik, güç ve ideal aşk gibi gizli fanteziler oluşabilir. 

Narsist kişilik bozukluğu olan kişilerde ilgi odağı olma ihtiyacı vardır. Ortam ne olursa olsun sohbeti tekelleştirerek ilgi odağı olmak isterler. 

Bu kişilerle ile ilgili tanı kriterleri ise şu şekildedir:

* Görkemli bir öz-önem duygusuna sahip olma (başarıları ve yetenekleri abartma, uygun bir başarı olmadığı halde üstün olarak tanınma isteği gibi).

* Sınırsız başarı, güç, mükemmellik, güzellik veya ideal aşk fantezileriyle meşgul olma.

* Özel ve benzersiz olduğuna inanma ve sadece diğer özel veya yüksek statülü kişiler (veya kurumlar) tarafından anlaşılabileceğine veya onlarla ilişki kurması gerektiğine inanma.

* Kendisine karşı aşırı hayranlığa ihtiyaç duyma.

* Diğer kişilere karşı istismarcılık ve kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarından faydalanma.

* Empati eksikliği. 

* Genellikle başkalarını kıskanma veya başkalarının kendisini kıskandığına inanma.

* Kibirli davranış ve tutumlar gösterme.

Bu tür özelliğe sahip çevremde oldukça fazla tip var. Ara sıra karşılaştığımda hakikaten yukarıda sıraladığım belirtilere sahip olduklarını gözlemlemişimdir. 

Ancak onları dinledikçe bana komik ama maalesef bir o kadar da acınası geliyorlar... 

Nota ve Tınılarla... 

macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 5856 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum