içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

KOT MU, JEAN Mİ ?... -2-

 

Levi Strauss birçok ürünün toptancılığını yapan bir tüccardı.

 

Birlikte bir şirket kuran ikili 1873’te pantolonların patentini aldı. 20 yıl boyunca pantolon üreten şirketin patent süresi dolduktan sonra birçok şirket Jacob Davis ve Strauss’un ürettiği pantolonları kopyalamaya başladı.

Denim Fashion| This day, that year! Levi Strauss and Jacob Davis patented  work pants 147 years ago today - facts to know

Strauss ve Davis tarafından üretilen pantolonun üzerindeki etikette, sağlamlığını vurgulamak için iki at tarafından farklı yönlere doğru çekilen jean pantolona yer verilmiştir.


Başlangıçta madencilerin giydiği bir iş kıyafeti olarak tasarlansa da mavi jean'ler 1930’larda kovboylar, 1950’lerdeyse ABD’li ünlü film yıldızları ve şarkıcılar sayesinde halk arasında popüler hâle geldi ve tüm dünyaya yayıldı.

Så satte Marlon Brando Levi's 501 på modekartan | Cafe.se

Marlon Brando gibi ünlü aktörler oynadığı filmlerde jean giyerek bu kıyafetin popüler hâle gelmesini sağladı.


Gelelim “kot” kelimesinin ne zaman kullanılmaya başlandığına.

Kot Pantolona Adını Veren Türk: Muhteşem Kot - Marka Danışmanı

1940’lı yılların sonunda Fransa’da terzilik eğitimi alan Muhteşem Kot, denim kumaştan üretilen pantolonların dikişlerinin sağlamlığına hayran kalır ve bu kıyafetin aynısını Türkiye’de üretmeye karar verir.

 

Ülkeye döndükten sonra günde 200 adet pantolon üretme kapasitesine ulaşır ve 1960 yılında KOT adını marka olarak tescil ettirir. 1980’lı yıllardan sonra yabancı markaların da rekabete dâhil olmasıyla birlikte satışları düşen KOT, 1992 yılında üretimine son verir. 

 

Günümüzde denim kumaştan üretilen bu pantolonlar hâlâ kot olarak adlandırılıyor.


Devam edecek... 

 

Nota ve Tınıyla... 

 

macit.soydan@gmail.com

 

Bu yazı 2248 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum