içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

TEXAS...


Ne zaman ortalık karışsa, bir kavga ya da bir çatışma olsa, gerek televizyonlarda, gerek medyada gerekse de sokakta insanların dilinde hep aynı sözü duyarsınız. "Ortalık Texas'a döndü"... 

 

Wild Western Towns To Tempt Your Inner Cowboy


Bana göre bu yorumu yapanlar dağarcığı zayıf, olay yorumlama konusunda sıkıntı yaşayan ve oradan buradan duyduğu bu kalıp cümleyi gördüğü her cinayet olayında tekrarlayarak vicdanını rahatlatmaya çalışan insan tipleridir. 

 


Bu ezberlediği cümlenin dışında ortama kattığı farklı bir bakış açısı da yoktur. Yok eğer hala Vahşi Batı dönemini, yani eski kovboy filmlerinde izlediği sahnelerin olduğu zamanları kastediyorlarsa da aradan yaklaşık 200 yıl geçtiğini de hala idrak edememişler demektir.  

 


Bu konuda da artık bir güncelleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şöyle istatistiklere bir göz atarsak eğer, bugün ABD'nin eyaletlere göre suç oranları listesinde Texas'ın 17. sırada bulunduğunu görebiliriz. 

 


Yine de irdeleyelim isterseniz ve Texas'ı da biraz daha yakından tanıyalım; 

 

Texas - Wikipedia


Yıllardır. Amerika’nın önde gelen eyaletlerinden olan Texas "tehlikeli mi ?" sorusu sık sık gündeme geliyor. Rakamlara baktığınızda 100.000 insanda sadece 434 kişinin suça karıştığı görülürse Texas'ın sanıldığı kadar tehlikeli bir yer olmadığı anlaşılıyor. 

 


Texas Alaska’dan sonra en büyük yüzölçümüne sahip Amerika’nın ikinci eyaleti. Amerika’da her şey büyüktür, Texas’ta ise her şey daha büyüktür. Evler, arabalar, yollar, yemekler ve insanlar. Eskiden Meksika’nın eyaleti olduğu için nüfusun %40’ı Meksikalı'dır. 

 


Texas 695.662 km²’lik yüz ölçümüyle neredeyse Türkiye’yle eş değer boyutta.. 30 milyona yakın nüfusa sahip olan Teksas'ın en bilinen şehirleri; Austin(Başkent), Dallas, San Antonio ve Houston olarak bilinir. 

 


Texas’ta yaşam denilince akla ilk gelen büyük boy yemekleri oluyor. Menülerde small, medium ya da large gibi seçenekler varken bu eyalette ‘’Texas Size’’ seçeneği bulunur. 

 


Texas’ta, 100.000 kişide 434 kişi suça karışıyor. Suç oranı sıralamasında 50 eyaletten 17. sırada yer alıyor. İnsanları genel olarak ılımlı, nazik ve diğer eyaletlere göre daha yardımsever kişilerden oluşuyor. 

Mesquite Championship Rodeo. - CultureMap Houston

The History of the Texas Rodeo | The Daytripper

 

Yukarıda da değindiğim gibi Texas eyaletinin halen tehlikeli olduğu söylentileri geçmişe dayanıyor. 1900’lü yıllarda birçok faili meçhul cinayet olması hatta bazı yerlerde çıkarılan cesetler yüzünden ‘’Ölüm Tarlaları’’ denmesinden Teksas tehlikeli bölge olarak adlandırılıyor. Günümüzde böyle bir durum olmasa da halen söylentiler devam ediyor.

 


Texas eyaletinin şehirlerinden biri olan Houston’da Nasa Johnson Space Center yer alıyor. Merkeze yaklaşık 30 kilometre uzaklığında yer alan Space Center’a gidip uzay ile ilgili çalışmaları görebiliyorsunuz. 

 


Litresi 1,038 ABD doları, Galonu (4 litre) 3,929 ABD Doları sayesinde birçok ülkeden daha ucuza benzin satılıyor. Texas’ta birçok arabanın yüksek motorlu olmasının temel sebebi de benzinin çok ucuz olmasından kaynaklanıyor.

 

 

Texas en sıcak yerlerden biri olduğu için zaman zaman ısı 50 derecenin üzerine çıkabiliyor.

 

 

Akşamları bile havanın bunaltıcı olduğu biliniyor. Eyalette 600 milden fazla kıyı plajı bulunuyor. Deniz kenarında zaman geçirmek ve serinlemek için birçok kişi bu plajları kullanıyor.

 


Texas Amerika’nın federal sisteminden çıkmayı zaman zaman düşünüyor. ABD’nin halk oylamasıyla federal sistemden ayrılma hakkına sahip tek eyalet.

 

Cowboy Hats Texas: A Timeless Fashion Statement – Maves Apparel

 

Kovboy, rodeolar gibi kültürleri bulunsa da Texas dünyanın canlı müzik başkenti olarak adlandırılıyor. Austin ve Houston gibi birçok şehrinde gelişen müzik ve sanat kültürünü barındırıyor. Birçok kültür kurumu sergi ve sahne sanatlarına ev sahipliği yapıyor.

 


ABD’nin en ucuz şehirlerinden ikisi Texas eyaletinde bulunur. Teksas’ın en ucuz şehirleri El Paso ile Arlington... El Paso’da aylık kira ücreti ortalama 100 ABD Doları’na denk geliyor. Arlington şehrinde ise kira ücretleri ortalama 400 dolar civarında.

 


Özetle Texas böyle bir yer işte. Yani "Ortalık Texas'a döndü"geçmişte kalmış boş bir safsata...  

 

 

Nota ve Tınıyla... 

 


macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 1793 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum