içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

EVET - HAYIR YA DA EMME BASMA TULUMBA...

Çok ama çok uzun yıllar öncesiydi... 

 

 

Tek kanallı televizyon döneminde TRT ekranlarında ilk kez tanıdık onu... 

 

 

Moda deyimle "yaşınız tutmuyorsa" bile kesin büyüklerinizden duymuşsunuzdur o cümleleri;

 

 

 "Başınızı emme basma tulumba gibi sallamayacaksınız... Evet ya da hayır demeyeceksiniz... Mehter marşıyla gelip İzmir marşıyla gidersiniz"

 

 

Bunlar, onlarca yıl ekrana damgasını vuran bir yarışmanın sunucusunun sözleri. 

 

 

Bu eğlenceli yarışma sırasında sunucunun sorduğu sorulara "evet ya da hayır" demeden yanıt vermek gerekiyordu. Bunu söyleyen "yanıyordu" yani eleniyordu.

 

*** 

 


Her şey bir belediye anonsuyla başladı... 

 

Evet-Hayır Yarışması ile hafızalara kazınmıştı: Erkan Yolaç hayatını  kaybetti! - Düzce Postası


Babasının arkadaşının yardımıyla Belediye Fen Dairesi'nde çalışmaya başladı. Sesi o kadar etkileyici, herhangi bir eğitim almamasına rağmen diksiyonu o kadar iyiydi ki belediye mikrofonundan ona duyurular okuttular.

 

 

O sırada onun bu konudaki başarısını dönemin belediye başkanı da fark etti. Hemen talimatı verdi: "Bundan sonra bütün duyuruları o okusun."

 

 

Uzun sözün kısası, ekran tarihine geçmesine neden olan sunuculuğa belediye mikrofonundan duyuru okuyarak başladı. Bu arada biraz zor da olsa liseyi de bitirdi.

 

 

Ardından 1959 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi'nden iç mimar olarak mezun oldu.

 


Askerliğini yedek subay olarak yaptı. O dönemde de orduevinde sunuculuk görevi üstlendi. Zaten hemen ardından da Ankara Radyosu'na hem de sınavsız olarak girdi ve eğlence programlarında görev almaya başladı.

 

 

Aynı zamanda dünyaya da yakından takip ediyordu. İngiltere'de BBC'de kısa bir süreliğine yayınlanan bir yarışmayı Caddebostan Maksim Gazinosu'na gelen seyircileri eğlendirmek için uyarladı.

 

 

Bu yarışmayı bir başka efsane sunucu Orhan Boran'ın keşfettiğini ve sunuculuğuna da kendisinin yönlendirdiğini hatırlatalım.

 

 

İşte bugün birkaç kuşaktan milyonların hafızasına kazınan sözler de o dönemden: " Mehter Marşı'yla gelecek, İzmir Marşı'yla gideceksiniz.... Başınızı emme basma tulumba gibi sallamayacaksınız...."

 

 

Bu şekilde ünlü olan bu yarışma daha sonra TRT ekranlarına da taşındı. Böylece Türkçe'nin en çok kullanılan o iki sözcüğü yani "evet" ve "hayır" ile özdeşleşti.

 

 

İlerleyen yaşında da kendisine TV için teklifler geldiğini ama prensiplerine uymayan yapımlarda çalışmak istemediğini belirterek "Para için amuda kalkamam" demişti.

 


ERKAN YOLAÇ... 

 

Erkan Yolaç hayatını kaybetti... 'Evet-Hayır' yarışması ile ünlenmişti...  Nasıl keşfedildi

 


Öyle ya da böyle siyah beyaz dönem de dahil Türkiye'nin ekranlarından bir Erkan Yolaç geçti. Hayat hikayesi tamamlandı belki ama milyonlarca kişinin hatıralarında güzel ses tonu ve gülümseyen yüzü kaldı.

 


İşte yüzünde muzip gülümsemesi, yerinde duramayan tavırlarıyla birkaç kuşağın hafızasına kazınan o ünlü sunucu yani Erkan Yolaç, geride milyonlarca seyirci için güzel anılar bırakarak yaşama veda etti. 

 

Işıklar İçinde Uyusun... 

 

Nota ve Tınıyla... 

 

macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 2183 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum