içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

AAMIR KHAN
 
                                                              AAMIR KHAN
 
Hollywood’un ardından dünyanın en güçlü sinema endüstrisi olarak kabul edilen Bollywood bugün dünyanın pek çok ülkesinde adından söz ettirmektedir. Bollywood sinemasına ait olan filmlerin popüler olması neticesinde Hint kültürüne ait olan pek çok unsur farklı ülke insanlarının kültürlerini etkiler hale gelmiştir. 
 
Özellikle efsane siyah - beyaz bir film olan ve haftalarca kapalı gişe izlenilen AVARE filminden sonra Türkiye'de de Hint film ve dizilerinin izlenirliğinde büyük bir artış yaşanmış, dolayısıyla Hint kültürüne has olan bir çok unsur (Hint kınası, kıyafetleri, takıları vs.) Türklerin hayatının bir parçası haline gelmeyi başlamıştır.
 
Her sinema kültüründe olduğu gibi Bollywood sinemasında da belirli isimler ön plana çıkmaktadır. Ülkesindeki performansı ile tüm dünyaya ismini duyurmayı başaran Aamir Khan, Bollywood sineması denilince akla gelen ilk isimlerdendir. Bollywood sinemasından bahis açıldığında akla ilk önce şarkılarla ve danslarla donatılmış yapımlar gelir. Bir anda dans etmeye başlayan oyuncular, Bollywood sinemasının vazgeçilmez figürüdür. 
 
Evet konumuz Aamir Khan..
 
Kısaca tanıyalım... 
 
Aamir Khan 14 Mart 1965 yılında Hindistan’da dünyaya gelmiş, henüz 8 yaşındayken, amcası Nasir Hussain’in 1973 yapımı Yaadon Ki Baaraat adlı filmi ile sinema dünyasına adım atmıştır. O günden bu yana sayısız yapımda imzası bulunan Aamir Khan’ın “3 Idiots” filmi ile ismini Türkiye’de de duyurmayı başardığı söylenebilir. Yılların verdiği tecrübe ile ortaya koyduğu 2016 yapımı “Dangal” adlı yapım ise gerek film çekimi konusunda gerekse filmde yer verdiği sosyal mesajlar ile ilham alınacak eserlerin başında gelmekte.
 
Filmin büyük bölümünde yaşlı ve şişman hali ile izleyicilerle buluşan Aamir Khan, film başındaki birkaç sahnede ise genç ve kaslı halde görünmekte. Bir oyuncunun sinema filmi çekim sürecinde yaşadığı ve daha filmin tanıtım videosunda dikkat çeken bu büyük fiziksel değişim, elbette herkes tarafından takdir edilecektir. Ancak sinema ekibi arasında ortaya çıkan ve çözülmesi gereken bir sorun vardır: Önce hangi sahneler çekilecek? Aamir Khan’ın gençliği mi yoksa filmin büyük bölümünde göründüğü yaşlı ve şişman hali mi? 
 
Filmin yönetmenliğini üstlenen Nitesh Tiwari, usta oyuncuya önce gençlik halini çekmeyi teklif etmiş. Ancak Aamir Khan, önce yaşlı ve şişman hali ile görünen sahnelerin çekilmesini sonra gençlik hali ile görünen sahnelerin çekilmesini teklif etmiş. Çünkü Aamir Khan, önce kaslı hali çekilip sonra kilolu hali çekilirse film sonrasında kilo vermek için bir motivasyon aracının kalmayacağını düşünmektedir. 
 
Dolayısıyla, hayatının kalan kısmını şişman bir vaziyette geçirmek istemediğini belirtmiştir ve buna uygun olarak çekimlere başlanmıştır. Diyet uzmanları eşliğinde 97 kiloya ulaşan Aamir Khan’ın vücudundaki yağ oranı %38’e kadar çıkmıştır. Uzmanlar eşliğinde sıkı bir diyet ve spor programına tabi tutulan Aamir Khan, 5 ay sonunda hedeflediği kaslı vücuda ulaşmıştır. Bir yönetmenin istekleri arasında, filmine bu derece tutku ile bağlı olan bir başrol oyuncusundan daha kıymetlisi ise bulunamaz herhalde…
 
Aamir Khan Filmlerinin Başarısının Sırrı...
 
Genel olarak Hint filmlerinin süresi biraz uzundur. Üç saati geçen filmlere sıklıkla rastlayabilirsiniz. Aamir Khan da Hint sineması içinde büyümüş bir isim olarak, uzun süren filmler yapmıştır.
 
Elbette izleyiciyi uzun saatler boyunca ekranın önünde tutabilmek kolay değildir. Ancak Khan’ın bu konuda bir sırrı olduğunu söyleyebiliriz. Filmlerinde toplumsal konuları ele almaktan geri durmayan sanatçı, bu özelliğiyle filmlerine duyulan ilgiyi artırmaktadır. Onun filmlerinde kahkahalar atarak güldükten sadece birkaç dakika sonra hüzünlenebilir, sonra yeniden kendini bir anda gülümserken bulabilirsin. Sağladığı bu duygu geçişleri, uzun bir süre boyunca izleyicinin filme olan ilgisini korunmasında önemli bir etken olmuştur.
 
Güldürürken düşündüren, eğlendirirken öğreten, hüzünlendirirken kahkahalar attıran Aamir Khan filmlerinin başarısı işte bu sırda saklı olabilir.
 
Eğer fırsat bulursanız bu büyük oyununun rol aldığı aşağıdaki filmleri izleyin. Keyif alacaksınız... 
 
Dangal, PK, 3 Idiots - Üç Aptal, Taare Zameen Par - Yerdeki Yıldızlar / Her Çocuk Özeldir, Ishq (Aşk), Ghulam (Köle), Sarfarosh (Ülkem İçin), Mela, Fanaa (Kayboluş), Ghanjini, Dhobi Ghat (Mumbai Günlükleri), Talaash (Aranıyor), Dhoom, Secret Superstar (Süperstar), Thugs of Indıa (Hindistan Eşkıyaları), Lal Singh Chadha...
 
Nota ve Tınıyla... 
 
macit.soydan@gmail.com
Bu yazı 4495 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum