içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

KUŞAKLAR - 1 -

Kuşak denilince aklımıza aynı düşünceleri, aynı duyguları ve kaderleri paylaşan, ortak sevinç ve hüzünlere sahip olan, tarihsel olarak bakıldığında aynı durumları yaşamış ve aynı zaman içerisinde yaşayan belirli yaş guruplarının ifade edilmesi gelmektedir. Kuşaktan kuşağa cümlesini çok fazla duyarız. Jenerasyon ya da nesil olarak da değerlendirebiliriz.

Ancak özellikle son yıllarda toplumda kuşaklar arası iletişimin azaldığı ve kişilerin birbirlerini anlamadığı, yetişkinlerin de çocuk ve gençlerle çatıştığı dillendirilmektedir. Teknolojideki gelişmeler toplumsal değerleri de etkilemekte ve hızlı bir değişim yaşanmaktadır.

Bu değişimi anlama ve yaşama konusunda kuşaklar arası anlayış farklılıkları çatışmalara sebep olmaktadır. Gerçekten de gençler ve yetişkinler birbirini anlamakta zorlanmaktadır.

Yani bir anlamda "Kuşak Çatışması"

Günümüz sosyal araştırmaları genellikle 1925 yılından sonra doğan 'Sessiz Kuşak' ile başlamaktadır. Sessiz kuşak öncesinde yer alan 'Büyük Nesil', 'Kayıp Nesil' ve öncesindeki nesiller pek dikkate alınmaz. Endüstri 4.0 devriminin başlamasıyla birlikte Sessiz Kuşak ve Baby Boomers - Bebek Patlaması Kuşağı olarak tanımlanan kuşaklar da artık dikkate alınmamakta, günlük yaşamı yönlendiren X, Y ve Z kuşakları incelenmektedir. Son yıllarda Z kuşağının takipçisi olarak kabul edilen 'Alpha Kuşağı' da araştırmalara dâhil edilmiştir.

Peki, kuşaklar ve yılları nelerdir?

Öncelikle, hangi kuşak, hangi yıl diye düşünüyorsanız bu soruyu hemen yanıtlayalım. Günümüzde büyük ölçüde hayatta olan 6 kuşak bulunuyor. Kuşak isimleri ve yılları ise şu şekilde sıralanıyor:

Sessiz Kuşak (Silent Generation) 1925- 1945

Bebek Patlaması (Baby Boomer) 1946- 1964

X Kuşağı 1965- 1979

Y Kuşağı 1980- 1999

Z Kuşağı 2000- 2012

Alfa Kuşağı 2013 ve sonrası

Gelelim konumuza,

Son yıllarda toplumumuzda kuşaklar arası iletişimin azaldığı ve birbirimizi anlamadığımız, yetişkinlerin çocuk ve gençlerle çatıştığı dillendirilmektedir. Teknolojideki gelişmeler toplumsal değerleri de etkilemekte ve hızlı bir değişim yaşanmaktadır.

Bu değişimi anlama ve yaşama konusunda kuşaklar arası anlayış farklılıkları çatışmalara sebep olmaktadır. Gerçekten de gençler ve yetişkinler birbirini anlamakta zorlanmaktadır.

Kuşak çatışmasından kasıt, yetişmekte olan nesil (yani çocuk ve gençler) ile belli bir anlayış ve sosyal bakışı temsil eden yetişkin neslin arasındaki anlaşmazlıklardır.

Anne, baba, öğretmen ve yönetici olarak tüm yetişkin nesil, tarih boyunca gençlik çağını yüceltip, gençleri küçümsemek, onlara hep tepeden bakmak, eleştirmek; bilgisiz, beceriksiz, sorumsuz, haylaz, asi ve eğlence düşkünü olarak görme eğiliminde olmuşlardır.

Bu bakış açısıyla, “Nerede bizim gençliğimiz!” diyerek acınmışlar, yitip giden gençliklerine ağlamışlardır.

Devam edecek...

Bu yazı 1304 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum