içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

HARINGTON KUPASI...
 
Birleşik Krallık işgal kuvvetleri komutanı General Charles Harington, İstanbul'dan ayrılırken kendi adını taşıyan kupa için oynayacak takımı seçmek amacıyla bir hazırlık turnuvası düzenler ve bu turnuva sonunda üç takım ön plana çıkar : 
 
 
Irish Guards, Grenadiers Guards ve Coldstream Guards.
 
 
General bu üç takımın en iyi elemanlarının iyi bir çalışmaya tabi tutulmaları emrini verir ve ayrıca Cebelitarık ve Mısır'daki İngiliz askerî güçlerinden, hepsi profesyonel birer futbolcu olan dört oyuncu getirtir. 
 
 
Takımın adının "Coldstream Guards" olmasını isteyen General ayrıca gazetelere şöyle bir ilan verir :
 
 
"Gardler Muhteliti Türk kulüplerine meydan okuyor. Galibine, Başkumandanın adını taşıyan büyük bir kupa verilecek bu maça Türk kulüpleri diledikleri gibi takviye de alabilirler."
 
 
Fenerbahçe, General'e cevabını gazeteye şu ilanı vererek gönderir : 
 
 
"Fenerbahçe Kulübü yalnız kendi kadrosuyla bu maçı şartsız olarak kabul eder."
 
 
29 Haziran 1923 tarihinde, Taksim Stadı'nda çok büyük bir seyirci topluluğu önünde Harington'ın oluşturduğu karma İngiliz takımına karşı Fenerbahçe kendi kadrosu ile karşı karşıya gelir ve maçı Zeki Rıza Sporel'in iki golüyle 2-1 kazanır...
 
 
Maç gecesi Lozan Konferansı'nda bulunan Türk Heyeti'ne de bu galibiyet haberi ulaştığında heyet başkanı İsmet Paşa tarafından Fenerbahçe kulübüne "Heyetimiz adına hepinizi mutlulukla tebrik eder, meserretle gözlerinizden öperim." dediği bir kutlama telgrafı gönderilir.
 
ZAFERİN RENGİ FİLMİNİN AFİŞİ YAYINLANDI! - Sinematur
"ZAFERİN RENGİ"
 
 
Evet, 
 
 
1918-1923 yılları arasında yaşanmış gerçek olaylara dayanan ve milli mücadelenin futbol zaferleriyle İstanbul'da kenetlenip büyümesini, bu zaferlerle moral bulan Türk halkının bağımsızlık direnişini konu alan, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Mondros Mütarekesi'nin bir sonucu olarak gerçekleşen İstanbul'un işgali günlerinden başlayan ve Fenerbahçe futbol takımının kazandığı "Harington Kupası" üzerinden kurgulanan filmin adı... 
 
 
Filmin oyuncu kadrosu ve canlandırdıkları karakterler ise şöyle : 
 
 
Yiğit Özşener - Mustafa Kemal Atatürk, Bedir Bedir  - İsmet İnönü, Nejat İşler - Mehmet Sabri Toprak, Kubilay Aka - Galip Kulaksızoğlu, Timuçin Esen - Topkapılı Cambaz Mehmet, Bora Cengiz - Nasuhi Esat Baydar, Hasan Elmas - Elkatipzade Mustafa Bey, Gülper Özdemir - Peyker Hanım, Yılmaz Bayraktar - John Godolphin Bennett, Gonca Vuslateri - Vera, Birce Akalay - Halide Edip Adıvar, Berke Gündem - Şekip Kulaksızoğlu, Gürdal Tak - İsmet Uluğ, Taylan Meydan - Sabih Arca, Enes Ulukır - Zeki Rıza Sporel, Doğan Can Sarıkaya - Alaaddin Baydar, Şeyma Peçe - Eleni, Cihan Demir- Galatalı Hamdi Bey, Ayaz Çoban - Yusuf, Ruhi Sarı - VI. Mehmed...
 
 
Başta Fenerbahçeliler olmak üzere tüm futbol sevdalılarını yayınlanan teaser'ının bile heyecanlandırdığı, yönetmenliği ve yapımcılığını Abdullah Oğuz'un, ortak yapımcılığını ise Evren Oğuz'un yaptığı "Zaferin Rengi" 16 Şubat 2024 tarihinden itibaren sinemalarda gösterime girecek. 
 
 
Sevgi ve saygılarımla... 
 
 
mrhiko@gmail.com
 
 
Bu yazı 3264 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum