içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İsyanın Diğer Adı - Bob Marley ve Peter Tosh

İSYANIN DİĞER ADI - BOB MARLEY VE PETER TOSH... (3)
Tabii ki Bob Marley’den ve sonrasında Peter Tosh'tan bahsetmeden bir reggae yazısı yazılamaz. Wailers’ın üç büyük yeteneği vardı ve Marley hiçbir zaman Wailers’ın esas elemanı değildi. Ama yalnızca Marley’nin hedefleri büyüktü. O müziğini ve mesajını bütün dünyaya yaymak istiyordu. Bütün dünyadaki siyahların kendisini dinlemesini istiyordu. Bütün dünyadaki ezilen ırklar için yazıyordu şarkılarını. 
Daha ilk şarkısı “Judge Not”tan (Yargılama) itibaren göstermişti bunu. Çok dikkatli, iş konusunda çok ciddi, çok çalışkan biriydi. Rastafari inanışıyla buluşmasının ardından, kendine farklı bir misyon çizdi ve bu misyonu gerçekleştirmek için yaşadı. 
1975’te, Bob Marley bir dünya yıldızıydı artık. Üçüncü dünyadan çıkan ilk büyük yıldız. Şarkıları, yaşamı (saçları, marihuanası, sevgilileri), nadiren verdiği beyanları, pek kabul etmese de politik gücüyle, milyonları etkileyen biriydi. Bob Marley, tüm dünyanın kabul ve takdir ettiği ilk büyük siyah yıldızdır. Bu da, tüm dünyadaki siyahlar için büyük bir anlam ifade eder. 
Reggae ve Bob Marley, tüm Afrika için özgürlük demektir. “War”, Afrika’daki beyazların azınlık rejimlerine karşı verilen ilk destektir. 1979’da Bob Marley’nin yaptığı “Zimbabwe” şarkısı (o zamanlar ülkenin adı Rodezya’ydı) özgürlük savaşı veren tüm gerillaların marşıydı. Ve Marley, Zimbabwe özgürlüğünü kazandığında, bu ülkeye gidip bizzat konser veren ilk dünya yıldızıydı. Reggae ve Bob Marley, tüm siyahlar için özgürlük demektir. Marley, kendi ülkesinde de barışı tesis etmek için çok uğraşmış, canını bile riske etmiştir (1976’da bir suikast atlatmıştır). 
6 Şubat 1945 tarihinde doğan ve genç yaşında ünü bütün dünyayı saran Bob Marley kansere yakalanmıştı. Miami, Florida'daki Cedars of Lebanon Hastanesinde, 11 Mayıs 1981 sabahı 36 yaşında öldü. Son sözleri oğlu Ziggy'ye "Para hayatı satın alamaz" oldu. Ölmeden önceki ay kendisine ülke kültürüne katkılarından dolayı Jamaika'nın en büyük ödülü Merit verilmişti ama almaya ömrü yetmedi.
Marley'in ardından dünyanın tanıdığı bir diğer isim olan Peter M.Tosh is e, 19 Ekim 1944 tarihinde doğmuş ve Bob Marley'den sonra adeta ülkede efsane haline gelen bir diğer Jamaikalı bir reggae müzisyeniydi. Bob Marley ve Bunny Wailer ile birlikte , Wailers grubunun (1963–1976) kurucu üyelerinden birisiydi. Gruptan ayrılmasından sonra da tekil sanatçı olarak kariyerine devam etti. Aynı zamanda Rastafaryanizm'in misyonerliğini yaptı. 
11 Eylül 1987'de, Tosh evine henüz gelmişken motosiklete binen 3 çete üyesi para istemek için yanına geldiler. Tosh, üzerinde parası olmadığını söyledi ancak çete üyeleri ona inanmadı. Tosh evde hiç parası olmadığını söyledikten sonra çete üyeleri, Tosh'a ve rehinlere pervasızca ateş etmeye başladılar. Tosh bu sırada başından iki kez vuruldu ve olay yerinde hayatını kaybetti. 
Evet artık sona geldik. 
Rasta değilseniz, "İsyanin Diğer Adı" olarak nitelendirdiğimiz reggae şarkılarındaki ifadelerin çoğunu anlamazsınız. “One Love”, “Get Up, Stand Up”, “Burnin’ and Rootin’”, “Revolution”, “Rebel Music”, “Positive Vibration”, “Satisfy My Soul” dinlerken, kendinizi daha iyi ve daha özgür hissetmemeniz zordur. Bir yaşam doktrini, yaşayış biçimi, dolayısıyla özgürlük biçimi değildir belki reggae, ama özgürleştirir.
SON... 
Nota ve tınılarla:))
macit.soydan@gmail.com

 

Bu yazı 2990 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum