içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

SATIR ARALARINDAN

E İş-E Ticaret, E-Dönüşüm , Bilgi Güvenliği  Ve Tedarik Zincirleri Bağlamsallık Boşlukları Analizi

 

 

 

E Ticaret, E Pazarlama, E-ihracat vb  İşletmeden İşletmeye ve İşletmeden Müşteriye özgün ş modelleriyle karakterize edilir. Bankacılıkta İşletmeden Müşteriye modeline çok aşinayız; sigortanın yanı sıra online alışveriş, online rezervasyon vb. günlük yaşamımızda oldukça popüler ve kabul gören yöntemler haline gelmiş vaziyette.  E-Ticaret Danışmanlığı itibar yönetiminden bilgi güvenliliği ve gizlilige, etkin medya  iletişiminden bilgi teknolojileri okur yazarlığına ,yönetimden yönetişime  kadar çok geniş uzmanlık alanlarının bilgi birikimi ve donanımını ve  plan ve yenilikçi, modern, dinamik bir tarafsız fakat rehberlik mahiyetinde yönlendirme gerekliliğini beraberinde getiriyor.

 

 

 

İnternet teknolojisi ortamı, gelişen iletişim ağı teknolojilerinin yanı sıra multimedya teknolojilerinin hüküm sürdüğü bir yer . Kurum İşletme ve Kuruluşların büyük çoğunluğu , E-Ticaret ve internete has i BT altyapılarını kurum bünyesi sunuculardan ve bilgilerinden ayrı tutar. www. Yani World Wide Web, sunucuda mevcut her nevi bilgiye herhangi bir kişi tarafından arama mekanizmaları aracılığıyla erişilebilen, gerçekten açık internette bilgisayar korsanlarının  size ait web sitesinden bilgi çalmak, trafiği posta sistemlerinden yönlendirmek ve web sitenize zarar vermek için kullanabileceği çeşitli araçlar  olduğu düşünülünce de riski yüksek bir yoldur.

 

 

 

Kuruluşlar tüm bilgileri herkese açık tutmak istemezler. Bilgiyi barındıran ve kurum içi kullanıma sunan intranet gibi birçok teknolojinin yanı sıra kimlik doğrulama, veri şifreleme ve güvenlik duvarı teknolojileri de BT tasarımının önemli ve ayrılmaz bir parçası olarak devreye giriyor.

 

 

 

çevrimiçi satın alma ve kullanıcıların artan hacmi, E Ticaretin ve beraberinde pazarların büyümesine imkan tanımakta .Öte yandan  internete her geçen gün  yeni hackleme, virüs yayma vb.             Gibi çeşit çeşit hile hurda fırıldak tabir edilen yöntemler getirilmekte, Kurum İşletme ve Kuruluşları işlem güvenliğinin yanı sıra internet sistem güvenliklerini sürekli olarak izlemeye ve yükseltmeye zorlayan şartlar oluşmakta.Ve bu durum  ciddi ve teknik altyapısı da kuvvetli  sürekli yatırım gerektirmektedir. çoklu teknolojilerin, platformların, uygulamaların ve programların olduğu çoklarca ağın bulunduğu bir ortamdan bahsediyoruz. İnternet üzerinden iş yapılması söz konusu olduğunda  ki bu  ister posta alışverişi olsun, ister belge göndermek veyahut başka bir bağlayıcı iş olsun güvenliksizliği önlemek için  dijital imza ve diğer şifreleme protokolleri gibi çeşitli teknolojilerin kullanılmasının gerekliliği boşuna değil .

 

 

 

E-İş ve web siteleri söz konusu olduğunda kopya yazma, haklar,lisanslar ve fikri mülkiyet ile ilgili konular hayli ehemmiyet gösterilmesi alanlar. veri bilimi , makine öğrenimi/yapay zeka gibi konular ve insan hatası konus ise ayrı bir konu.Hataları saptamak için de iyi bir altyapı gerekmekte

 

 

 

E Ticaret, E Pazarlama, E-ihracat vb  İşletmeden İşletmeye ve İşletmeden Müşteriye özgün ş modelleriyle karakterize edilir. Bankacılıkta İşletmeden Müşteriye modeline çok aşinayız; sigortanın yanı sıra online alışveriş, online rezervasyon vb. günlük yaşamımızda oldukça popüler ve kabul gören yöntemler haline gelmiştir. E Ticaret, 'Elektronik Platformun Ticari İşlemlere özgün olanı sadece  ' Virtual Market Place-Sanal Pazar Yeri' olarak da anılır. Bu pazarlar güvenlik açıkları anlamında hem eniyetli hem de  en ufak dalgınlığınızda boşluklarla dolu bir yangın yeri .

 

İzlediği üretim ve tedarik zinciri süreçleri tamamen farklı yapıda şirketler birleştiğinde acaba işler zorlaşabilir mi hem evet hem de hayır .Şayet iyi bir elektronik dönüşüm iş dönüşüm gerçekleşmişse işler sanıldığı kadar zor değil. E dönüşüm ve E Business'a günümüzün olmazsa olmazlarından kuşkusuz . ticari işletmelerin topyekunu  bu gerçeğin farkındalar ve biliyorlar ki E Ticaret şimdi olduğu gibi geleceğin de parlayan yıldızı ve itici motor gücü olacak .Bu noktada  E-İş modelleri  stratejisini geliştirme gereksinimi ortaya çıkmakta . Zira bu realite belli zorlukları  beraberinde getirir. Öncelikle kurum, işletme,organizasyon ya da kuruluşlar , finansla ilgili önceliklerini sıralamaları şart  . Sermaye ve fon akışı, süregelen  işletmelerin bir anlamda hem  omurgalı hem de  ihtiyacıdır. Bunun yanısıra , kurumu geleceğin ihtiyacı olan güvenli bir E-İş stratejisine taşımak için sürekli olarak yüksek  montanlı fonların tahsis edilmesi gerekmektedir.

 

Ekseriya Yönetimler, E Geçişini kademeli  olarak yönetmede bir yatırım planı hazırlamayı daha kolay bulmaktalar. Tepe yönetimin bağlılığı ve katılımı E-İş uygulaması için hayli önem arz eder.Bu da uygulama stratejisinin en üst seviyede  yönlendirilmesini  gerektirir.E-İş'in uygulanması ve geçişindeki  bir diğer  zorluk, kurumun tepe  Orta kademe yönetimin kararlılığından kaynaklanmaktadır. E İş geçişinin fonksiyonel olduğu kadar idari yöneticiler tarafından da  sahiplenilmesi şarttır Ancak çoğu durumda Yöneticiler, hedeflerin peşinden koşmak ve geçiş programları için zaman ve çaba harcamak gibi günlük iş gerçekleriyle karşı karşıya kalınca  Soru şu olur “Acaba Uygulama programını sahiplenmek için gerekli enerjiye ve kararlılığa sahipler mi?” Organizasyonel zorluklar çok olabilir. Ancak E uygulama stratejisinin tüm faktörleri dikkate alması ve uygulanabilecek en iyi strateji etrafında çalışması gerekir. Üst yönetim kararlı olduğu ve projenin tamamını denetlediği sürece ,güvenli ve başarıyla uygulanmaması için bir bir sebep yok. E-Ticaret Danışmanlığı gerek yatırım gerekse de iş süreçleri esnasında geleceğin parlayan yıldız mesleklerinden biri olacak sanırım .

Bu yazı 949 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum