içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

CHI CI TALKS - YILBAŞI HEDİYESİ

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2023 senesinin son gününe yaklaşırken , zaman makinesi ibresini çoktan 2024’e çevirdi bile. İlişkilerimizi ve İş geliştirme faaliyetlerimizi farklı şekillerde yeniden göz gezdirmemizi gerektiren  küresel çalkantılar  “Küresel Rekabet Koşullarındaki Varlığımız”, “İnsan Varlığı” ve “Makine Varlığı” gibi ontolojik bir sürece doğru evrilmekte.

Yüksek çözünürlüklü doğru veriye dayalı karar verme noktasında acaba insanı bilişsel ve davranışsal karar ve beceri hataları yapmaya ve riski artırmaya yönlendiren nedir? Ya da Makine algoritmaları bunları öğrenip riskleri azaltmakta mıdır? Endüstrimizde dijital geçiş esnasındaki risklerin veri tabanını üretmek ya da riski gerçek zamanlı olarak hesaplamak için makine öğrenme algoritmalarını ve çalışma mantıklarını öğrenirken kendimizi de öğrenip davranışlarımızı da anlamalı  ve anlamlandırmalı mıyız  acaba?

 

Yeni yılın başlangıcını  bir aile geleneğinin içinden dışarı doğru anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştınız mı hiç 31 aralık nasıl bir milat sizce?  Sizin için ne anlama gelmekte bu zaman dönümü ve aldığınız hediyeler.Ya da verdikleriniz . Yılbaşı gecesinde yediğiniz en iyi yemeğin ne olduğu ve bunu kimlerle yediğinizi yılın diğer günlerinden daha da  kadar özel kılan nedir?

 

Eski yıla veda etmenin ve 2024'e hoş geldiniz! demenin eşiğindeyiz. Yeni Yıl dekorları evlerin salonlarında baş köşeye yerleşti . Yeni Yıl kararları ile yeni niyetler ve iradeler belirleme zamanı ve küresel yanılsama.Ve seçeğimiz hediyeler üzerine bir kaç söz mü söylesek acaba .Acaba hediyelerimiz seçtiğimiz kişilerin ihtiyaçlarına mı yönelik ?

 

 

Sağduyu derinliğiyle kendi bağlam analizini kendi içinde barındırmayan,görünür olmayan fikirlerin 360 derece  farklı bakış açıları sayesinde  ortaya çıkarılmasını ve konuşmaya konu olan meselenin halline yönelik  alternatif stratejiler ve çözümler sunulmasını sağlamayan her konuşma bir noktadan sonra kısır ve verimsizdir.ne olduğunu bilmeden eksik olduğunu hissettiğimiz şey midir ihtiyaç ?

 

Noam Chomsky'nin "  Rızanın İmalatı " konuusna girmeyeceğim  ihtiyaçtan bahsederken şimdilik ama kulağınıza bir kar suyu da kaçırdım.

 

Gözlemlerin de katkısıyla , bilişsel sabitliği kırmak ve çözümler için yaratıcı fikirler üretmek için yapılandırılmış yöntemler kullanarak sorunlara yaklaşımı benimseyen yepyenin sözler için yerleştim bu köşeye

 

Muhakememizi diri tutan entelektüel ,düşünsel  canlılığımızı dinamik kılan  bir kaç şey söylemek lazım yeni başlayan güne . Teknoloji, sanat,kültür bilim akademi dünyası ,tarih,felsefe,sahne sanatlarına değen adaletli,müreffeh bir dünyayı elbirliğiyle hep birlikte inşa etme hevesinde  dünya barışı ve “çok kültürlülük”anlayışını merkeze alan içerikleri ve CHI CI TALKS -MIM CHI 360  içeriklerimle  ile burada olacağım.

 

Ve bir kaç soyutlama ile sonlandırıyorum  şimdilik  bu yazımı, yılbaşı  hediyeleri alırken ihtiyaç nedir üzerine bir  daha düşünelim diye

 

“Kararlarımızı etkilemenin yanısıra  her nevi meseleyi değerlendirmelerinize  rehberlik eden iki  şey var .... Biri  ihtiyaç diğeri de zaman sanırım . İhtiyaçlarımızın ne olduğunu bilmek ya da sanmak arasında bir sarmaldayız sanki.Olay örgüsüne eklenip çıkarılan anlar içinde hızlanmak yavaşlamak ya da ahengin içinde kalan kendi zamanını seçmek belki de mesele bu!  .Belki zamana dair söz bitmemiştir. Çoğu zaman neye ihtiyacımız olduğunu bilmemekten dolayı vakitsizlikten yakınıp ihtiyacımız olmayanları amansızca tüketmeye hevesli hallerimiz ve o hallerimizin garabeti durumu var ya bana şu atasözünü anımsatıyor “If you  think you have no  time for a ten-minute walk, you need a twenty-minute walk.”yani "Şayet on dakikalık bir yürüyüşe vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız, yirmi dakikalık bir yürüyüşe ihtiyacınız var." Çiğdem Yorgancioglu – Aralık Sonu Gece Esintileri 2023”

 

 

Sağlık, verimlilik, bereket, çeviklik, mutluluk, zindelik, birbirimize vereceğimiz yeni ilhamlar, sevdiklerimizle güzel kucaklaşmalar ve sevdiğimiz yenilikler getirsin yeni yıl hepimize

H.Çiğdem Yorgancıoğlu

Bu yazı 1753 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum