içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

BUGÜN BAYRAM ERKEN KALKIN ÇOCUKLAR...


Bir zamanlar; bayramlar aile fertlerini ve akrabaları biraraya toplama özelliğine sahipti. Arife gününde telaşlı hazırlıklar ve tatlı heyecanlar yaşanırdı. Anneler ve nineler gelecek çocuklara ve misafirlere baklavalar, börekler, tatlılar hazırlar, yemekler yaparlardı. Kolonya şişeleri doldurulur, bayram şekerleri alınırdı. 

 

NE GÜZELDİ ESKİ BAYRAMLAR

 

Bugünkü gibi mesaj atarak ya da telefonla bayram kutlamak yoktu. Fırınlarda ekmek çıkmadığı için 2, 3 günlük ekmek alınırdı. Gazeteler basılmazdı. Sadece, bütün gazetelerin birlikte bayram mesajı verdikleri "Bayram Gazetesi" çıkardı. 

Eski Bayramlarda Neler Yapılırdı? - Yemek.com

Çocukların bayramı en güzel şekilde geçirmeleri için eğlence yerleri kurulurdu. Panayırlardaki salıncaklar, kovada satılan dondurmalar, macunlar, keten helvalar, pamuk şekerler, elma ve horoz şekeri, sallanarak köpürtülen gazozlar, uçurtmalar, balonlar, sakızlar, çat patla ve laklakla oynamak, maytaplar, mantar tabancaları, seyyar satıcıların geldiğini duyunca koşuşmalar, bayram tadında güzel eğlenceler sayılırdı.

 

Nerde O Eski Bayramlar - 1000Kitap

 

Ayrıca, bayramdan önce PTT ile bayram kartpostalları, tebrik kartları göndermek, seyyar fotoğrafçıya, arkada asılı bez fonda siyah-beyaz "BAYRAM HATIRASI" fotoğrafı çektirmek büyük zevkti.

 

Belediye başkanından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bayram kartpostalı

 

Eskilere ait çok şeyler anlatmak mümkün. Önemli olan, yenilerde, eskilerin tadını bulabilmek.

 

Bugün artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların birbirleriyle yüz yüze ilişkileri zayıfladı ve internet yoluyla, sosyal medyada görüşmeler topluma hâkim oldu. Bayramlar da bu durumdan nasibini aldı. Aile, akraba, komşu, arkadaş, tanıdık ziyaretleri telefon trafiğiyle sekteye uğradı. 

 

Bundan sonra da artık eskiye duyulan özlem ile, toplumları mutlu eden geleneklerin kaybolmaya başlamasındaki serzenişi (sitemi), "Nerede o eski bayramlar?" sözüyle daha çok duyacağız gibi görünüyor. 

 

Bu arada yazıya bakınca eski bayramları özlediğim falan sanılmasın! Oldum olası hiç sevmezdim zaten harçlık almak dışında. :)) 

 

Hele ki küçükken evde yalnız bırakılamamaktan kaynaklı o bayram ziyaretlerine gidilirdi ya hani, of kabusss!

 

Bayram ziyaretleri ebeveynlerin "Çok kalmayacağız merak etme, bayram ziyareti zaten bu, 10 dakika oturup kalkarız" iddiaları eşliğinde gidilip, minimum 1 saatten olunan yerlerdi aslında.

 

Peki bugün bana "Bayram demek ne demek?" derseniz tek cevabım "TATİL" olur. 

 

İşte Ramazan Bayramı mesajları

 

Günümüzde modern hayatın yoğun çalışma temposu ve geniş ailelerin yavaş yavaş yerini çekirdek ailelere bırakmaya başlamasıyla birlikte bayramlar artık tatil fırsatı olarak görülüyor.

 

 Böyle olunca bayramların tadı da azalmaya başladı. Eli öpülecek kimseniz yoksa zaten yarım kalmışsınızdır....

 

Yine de bayram nedeniyle yazımı sevgili Barış Manço'nun efsane şarkısının bir dörtlüğüyle bitireyim; 

Hayat Bayram Olsa. Bayram, onu bekleyenler ve… | by Aykut Kadir Kurt |  Medium

 

"Bugün bayram, erken kalkın çocuklar / Giyelim en güzel giysileri / Elimizde taze kır çiçekleri / Üzmeyelim bugün annemizi..."

 

İyi Bayramlar... 

 

Nota ve Tınıyla... 


macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 2294 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum