içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ABUR CUBUR...

Abur cubur, yüksek kalorili, aşırı şekerli, aşırı yağlı olmasının yanında protein, vitamin mineralleri çok az içeren ve yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen sağlığa zararlı ve dikkatsiz pişmiş yiyecekler için kullanılan bir terim olarak bilinir.

 

Abur Cuburları Nasıl Tüketirsek Kilo Almayız? - Diyet Kulübü

 

Ayrıca bunun dışında ultra işlenmiş gıda, organik gıda, genetiği değiştirilmiş gıdalar da bu sınıfa dahil edilebilir. 

 

 

Özellikle de büyüklerden ziyade (ki onlar da çocuklardan aşağı kalmıyor) daha çok çocuklarda bu konuda oldukça fazla bir eğilim olduğu gözleniyor. 

 


Konuyla ilgili kendileriyle görüştüğümüz uzmanlar, çocuklara abur cubur tarzı yiyecekler yedirilmemesi konusunda sürekli uyarılarda bulunuyorlar.

 

 

Uzmanlar, abur cuburların, barındırdıkları yüksek şeker ve kimyasal maddelerden dolayı çocuk sağlığını bozduğunu belirterek, bu tarz bir atıştırmaya alıştırılan çocukların yemeğe karşı iştahının kalmadığını özellikle vurguluyorlar. 

 

Abur cubur ve gazlı içecekler çocukların bağışıklığını zayıflatıyor |  Türkiye Gazetesi

 


Bu konuda gıda firmalarına da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Hiçbir faydası olmayan bu ürünleri üreten firmalar, çocuklara abur cubur yedirmek için “kötü taktikler” uygulamakla suçlanıyor.

 

 

Son dönemlerde elde edilen yeni verilere göre de, çekici bir şekilde reklamı yapılan dört üründen üçünün yağ, tuz veya şeker içeriğinin yüksek olduğu gözleniyor. 

 


Dünyanın önde gelen aktivist kuruluşlarından olan Bite Back'e göre de, gençlere hitap eden ambalajlı her dört üründen üçünden fazlası yüksek oranda yağ, şeker veya tuz içeriyor.

 

 


Grup, Britanya'nın "önlenebilir bir sağlık krizine gözlerini kapattığını" iddia ediyor ve hükümete çocuklardaki obezite artışını durdurmak için etik olmayan pazarlamayı kısıtlaması çağrısında bulunuyor.

 


Son verilere göre, İngiltere'nin en büyük on gıda ve içecek firmasının çocuklara hitap eden ambalajlara sahip 262 ürün sattığı ortaya çıkmış ve bunların yüzde 78'i sağlıksız olarak sınıflandırılmış. Bunlara cipsler, tahıl gevrekleri, dondurma ve tatlılar dahil ediliyor.

 

 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Bite Back'in kurucu ortağı TV şefi Jamie Oliver, pazarlamanın doğrudan çocukları hedeflediğini vurguluyor. 

 

 

Oliver, "Eğlenceli karakterler, parlak görüntüler veya heyecan verici yeni şekiller aracılığıyla olsun, bu şirketler onları seçiyor çünkü genç beyinleri yakalayacaklarını biliyorlar" uyarısında bulunuyor. 

 

Ara öğün çocuğun abur cubur isteğini engeller - Bebek Haberleri

 


Bu şekilde beslenmenin önüne geçmenin bir yolu olarak da, abur cubur gıdaların öğün yerine yenmesine, öğünden önce yenmesine izin verilmemesi gösteriliyor.

 

 

Çocukların düzenli olarak ana öğünlerini sağlıklı ve dengeli beslenerek yapmaya alıştırılması gerektiğini kaydedilirken, ev yapımı sağlıklı atıştırmalıklar ile çocukların sağlıksız abur cubur yemesinin de  engellenebileceğine dikkat çekiliyor. 

 


Tabii bu konuda anne ve babalara da önemli bir görev düşüyor. Yapmaları gereken tek şey de onları bu tür sağlıksız gıda maddelerinden mümkün olduğunca uzak tutmaları... 

 

 

Nota ve Tınıyla...

 

macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 2573 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum