içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

KUŞAKLAR - 8 -

Z Kuşağı, Y Kuşağının Favorisi Olan 'Gülerken Gözünden Yaş Gelen' Emojiden Nefret Ediyor

Gelelim çalışmaya yatkın olmamalarına ve en çabuk sıkılan nesilden olmalarına. Açıkçası “Y kuşağı çalışmayı seviyor ama Z kuşağı çalışmaktan hiç hoşlanmıyor.” gibi bir algı yaratmanın son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz. Z kuşağı dediğimiz kesimin en yaşlısı bile, henüz üniversiteden yeni mezun olmuş durumda. Peki çalışma hayatına daha yeni atılan bir toplum için bu kadar keskin bir önyargı yapmak ne kadar doğru?

İnanıyoruz ki geçmişte de her şey insanların elinin altında olsaydı, haberleşmek, oyun oynamak ya da müzik dinlemek şimdilerde olduğu gibi kolay olsaydı, eski kuşaklar da çabuk sıkılan bir kuşak olarak anılırdı. Her şeyi hıphızlı tükettiğimiz bir dönemde, gençlerin kolayca ulaşabileceği şeylere karşı ekstrem bir şekilde ilgi duymaması, hiç de yargılanacak bir durum değil.

Amerika nüfusunun %25,9’u olarak çoğunu, 19 yaşın altındaki Z kuşağı bireyleri oluşturuyor.

· Z kuşağı kendini eğitebiliyor ve bilgiye nasıl ulaşmayı iyi biliyor.

· Bu kuşak olgun, işini bilen ve özgüven sahibi bireylerden oluşuyor.

· %33 ü dersleri on-line izliyor.

· %20 si ders kitaplarını tabletlerden okuyor.

· %32 si sınıf arkadaşlarıyla berabe on-line olarak ders çalışıyor.

· %52 si sosyal medyayı ve Youtube’u ödev ve araştırmaları için kullanıyor.

· %76 sı hobilerinin tam zamanlı işleri olmasını arzuluyor.

· %70 i bir gün kendi işini kuracağına inanıyor.

· %60 ı mesleğinin dünyayı etkilemesini arzuluyor.

· %76 sı insanlığın dünyaya etkileri konusuyla ilgileniyor.

· %41 i okul dışında bilgisayar başında 3 saatten uzun zaman geçiriyor.

· Dünyada bir fark yaratmak istiyor.

· Z kuşağı üyesi gencin ortalama dikkat süresi 8 saniye.

· 16-19 yaş arası gençlerin %26’sı gönüllülük yapıyor.

· 13-17 yaş arası gençlerin %25’i Facebook’an 2014’te ayrıldı.

· Gizliliğe önem veren Z kuşağı Snapchat, Whisper, Secret gibi sosyal platformları tercih ediyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan çok cep telefonlarıyla vakit geçiren Z kuşağı, sanılanın aksine dünyada olup bitenlerle temas halinde yaşıyor.

Sosyal medya Z kuşağı için oldukça önemli. Bu nesil tüm yaşam alışkanlıklarını bu platformlardan gidermekle birlikte siyaset ile ilgili kararlarını da bu ortamlarda şekillendiriyor.

Örneğin, yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medyada bir siyasinin 1 saatlik tüm konuşmasından sadece 30 saniye çekilerek yayınlanmış bir YouTube videosu, bu yaş grubunun o aday hakkındaki tüm fikrini tamamen değiştirebiliyor.

Alpha kuşağı - 2016 ya da 2020 sonrası

Alfabedeki harfler bitince telaşa düşen sosyal araştırmacılar, Z kuşağı sonrasını düşünmeye başlamışlardır. İlk olarak fütürist, demografi uzmanı ve TEDx sözcüsü Mark McCrindle ve ekibi "Z kuşağından sonra hangi kuşak gelecek?" sorusuna cevap aramaya başladılar. Avustralya'da yaptıkları bir araştırma sonucunda, katılımcıların 'Alpha' adını benimsedikleri ortaya çıktı. Böylece Z kuşağından sonra gelecek kuşağın adının 'Alpha Kuşağı' olması benimsendi.

Alfa kuşağı (İngilizce: Generation Alpha), Z kuşağından sonra gelir ve dünya üzerinde ismi konulan son kuşaktır. Alfa kuşağı, bütün mensupları 3. milenyumda ve 21. yüzyılda doğmuş tek kuşak grubudur. Alfa kuşağının üyeleri, genel itibarıyla Y ve X kuşağı mensuplarının çocuklarıdır.] Genelde oyuncaklar veya geleneksel medya araçlarından ziyade güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak bilinirler.

Bu nesil X ve Y kuşağının çocuklarıdır. Bu neslin en büyük bireyi bugün 6 yaşında olmaktadır. Alfa ismini Yunan alfabesinden almaktadır. Yunan alfabesinde ilk harf alfa olarak geçmektedir. Bu ismin verilmesinin anlamı ise sıfırlanan dünyada yeni bir nesil olmaları şeklinde düşünülmektedir.

Her kuşak farklı bir yıl dilimi içinde yer almaktadır. Alfa şu anda toplum içinde buluna en genç ve san kuşak olarak bilinmektedir. 2016 yılı ve sonrası dünyaya gelen tüm çocuklar Alfa kuşağı çocukları olarak bilinmektedir. Her neslin özelliklerini keskin çizgiler ile birbirinden ayırmak mümkün değildir. Her geçişte önceki nesillerin bazı özelliklerini bünyelerinde taşımaktadırlar. Alfa kuşağının en genç nesli ise her an dünyaya gelen çocuklar olmaktadır.

Her hafta yaklaşık 2,5 milyon alfa çocuk dünyaya geldiği düşünülmektedir. Dünya nüfusundaki hızlı artış göz önüne alındığında geniş bir Alfa nüfus olduğu ve olacağı düşünülür. Alfa kuşağından sonra gelecek kuşaklara verilecek isimler şimdiden belirlenmiştir. Beta, Gamma şeklinde isim verilmeye devam edilecektir.

Alfa Kuşağının Kişilik Özellikleri

Alfa kuşağının kişilik özellikleri diğer kuşaklardan farklı olmaktadır. Bu kuşak hızla değişen bir teknolojinin içinde gözlerini dünyaya açmaktadır. Cep telefonları ve teknolojik aletler onlar için sıradan ürünlerdir. Teknoloji sayesinde bilgi düzeyleri de yüksek olacaktır. Bu nesil diğer nesillere oranla daha fazla ben merkezci bir yapıya sahiptirler. Paylaşım yapmaktan çok keyif almazlar. Kendilerinden bir önceki nesil Z Kuşağı olarak nitelendirilmektedir. Bu kuşakta sahiplenme duygusu zayıf olmaktadır.

Bu kuşakta ise yeniden sahiplenme duygusu görülmektedir. Kuşağın en belirgin özelliği özgür yapıları olarak görülmektedir. Kısıtlayıcı anne babalar ile iletişim imkanı bulunmamaktadır. Enerjileri yüksek olan bu nesil adrenalin düzeyi yüksek aktiviteleri de sevmektedir. Sınırlar, kurallar ve kalıplar onlar için yıkılması gereken duvarlar olarak görülmektedir.

Cep telefonu ve tablet ellerinden düşmez. Bir süre sonra size eğitim verebilecek düzeye geldiklerini görebilirsiniz ve dikkat çekici bir nokta hala okuma yazma bilmemeleridir (2-5 yaş) ama sesli olarak istediklerini aramaları dikkatlerden kaçmaz. Herhangi bir şeyle meşgul olurlarken sizi dinlemez gözükürler ancak kendileriyle ilgili bir yorum yaptığınız anda hemen cevabı yetiştirirler.

Anı yaşamaya önem verirler. Değişime açık olurlar ve davranış değişiminde eğilimleri vardır. Günü ve yaşanan olayları kaçırmamaya özen gösterirler. Toplumsal baskılar onların anlam veremediği konular olmaktadır. Rahatlık, fikir özgürlüğü, istediklerini yapmak gibi konulara odaklanırlar. Yeme alışkanlıkları genellikle sağlıksız gıdalar ile olmaktadır. Keyif aldıkları şeyleri yapma eğilimi gösterirler. Bugüne kadar gelen en farklı kuşak olabilecekleri belirtilmektedir. Ama kişisel özellikler ve aile etkisinin varlığı göz ardı edilmemelidir.

MUTSUZ GENÇLİK...

Netice olarak baktığımız zaman özellikle eğitim ve sonrasında iş konusunda büyük bir sıkıntı çeken, bugün Türkiye'de gençlik olarak tanımladığımız 15-24 yaş gurubu, ülke nüfusunun % 20’sini teşkil etmektedir. Bu yaş grubu içindeki ve lise çağındaki gençliğin % 70’inin ve Üniversite çağındaki gençliğin ise % 93’ünün kurumsal eğitimden yoksun olduğu ve ancak binde 8’inin spor yapma olanağına sahip bulunduğu dikkate alınırsa, gençliğin sorunlarının hiç de küçümsenmeyecek boyutlarda olduğu ortaya çıkmaktadır.

Gençliğin sorunlarını anlayabilmenin ve sorunlarına daha gerçekçi çözümler getirebilmenin ön koşulunun, söz konusu sorunlara gençliğin gözü ile bakmak olduğu bilinmektedir. Toplumla kaynaşan, üretken, sevecen, çalışkan bir gençlik yetiştirmenin dikenli bir gül bahçesi olduğu bilinciyle hiç yılmadan özveri ile böyle bir gençliğin yaratılması hedeflenmelidir.

Ülkelerin kaderlerinde söz sahibi olacak gençlerin sorunlarının dile getirilmesi, nedenlerinin tartışılması ve çözümlerin önerilmesi en önde gelen konulardan birisidir.

Öte yandan, UNICEF'in, Türkiye’nin de aralarında olduğu 41 ülkede 15 yaşındaki çocukların hayatından ne oranda memnun ve mutlu olduğuna ilişkin yayınlanan raporda da Türkiye sonuncu çıkmıştır. Bunun nedenlerinnin başında ise Kavgalı evler, zorba arkadaşlar, sınav üstüne sınav stresi gelmektedir.

Aynı araştırmada Hollanda birinci sırada yer almıştır.

SON...

macit.soydan@gmail.com

Bu yazı 2016 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum