içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Çocuğunuza hayvan sevgisi kazandırın!

Çocuğunuzun hayvan sevgisini küçük yaşlardan itibaren kazanması duygusal gelişimlerine katkı sağlıyor. Uzmanlara göre bu konuda en önemli görev ailelere düşüyor. Anne ve babalar çocuğuna hayvan sevgisini nasıl kazandırmalı? Çocukların hayvan sevgisi kazanmasının faydaları nelerdir? Çocuklar hayvan korkusunu nasıl yener?

Çocuğunuza hayvan sevgisi kazandırın!
Haberi Sesli Dinle

Çocukların hayvan sevgisininin temelleri ailede atılıyor. Hayvan sevgisi cocuğun dış dünyadaki diğer tüm canlılara saygı duymayı ve sevmeyi öğrenmelerine yardımcı oluyor. Uzmanlar çocukların aile içinde gördüğü davranışları aynı şekilde dışarıya karşı uyguladıklarını ve bu davranışları alışkanlık haline getirdiklerini önemle vurguluyor. Bu yüzden bir çocuğa hayvan sevgisi kazandırmak için aileler önemli bir rol üstleniyor. Aile içinde hayvan sevgisinden uzak yetişmiş bir çocuğun gelecek yıllarda bu sevgiyi kazanması her zaman kolay olmuyor. Bu konuda yapılan araştırmalar, hayvan sevgisini kazanmış bir çocuğun, beraberinde birçok özelliği de benimsediğini ortaya çıkarmış.

Çocukların hayvan sevgisi kazanmasının faydaları
Çocukların hayvan sevgisini kazanması, çocuk gelişiminde oldukça önemli bir etkiye sahip. Modern hayat içinde çocuğun dış dünya ve özellikle doğal yaşamla olan ilişkisinin kısıtlandığını vurgulayan uzmanlar, ailelere hayvan sevgisi kazandırmanın önemini vurguluyor. Hayvan sevgisini kazanması, çocuğunuzun diğer insanlarla daha rahat iletişim kurmasına ve dışa dönük bireyler olmasına yardımcı oluyor.

Çocuklar hayvan sevgisi sayesinde doğadaki diğer canlılara ve onların yaşam haklarına saygı duyulması gerektiğini benimsiyor. Hayvan sevgisi ile aile dışındaki diğer insanları ve tüm canlıları koşulsuz sevmeyi öğreniyorlar. Onlara yardım ederken empati ve merhamet duyguları gelişirken, aynı zamanda sorumluluk duygusu da artıyor. 

Çocuklar hayvanları sevmeyi ve onlara yardım etmeyi benimsediği sürece hayvanlardan korkmamayı da öğreniyor. Hayvan korkusu olan yetişkinler incelendiği zaman, çocuk yaşlardan itibaren hayvan sevgisinden uzak kaldıkları sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca insan hayatına oranla daha kısa bir süre yaşamını sürdüren hayvanlar sayesinde çocuklar doğum ve ölüm gibi doğanın tartışmasız gerçeğini de erken yaşlardan itibaren öğrenebiliyor. Ancak bu konuda çocuğunuza yaklaşımınız önemli. Evcil hayvan kaybı yaşandığı zaman çocuğunuzun üzüntüsünü dikkate alın ve ona her zaman destek olduğunuzu hissettirin. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yeni bir hayvana bakmaya hazır olduğu zaman bu talebini de değerlendirin.  

Çocuklara hayvan sevgisi nasıl kazandırılır?
Çocukların evcil hayvan isteğini her yönüyle değerlendirmeden reddedilmemesi gerektiği öneriliyor. Uzman doktorlar hayvanla birlikte büyüyen çocukların bilinenin aksine bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu belirtiyor. Çocuğunuzun hayvanları tanımalarına imkan sağlayın. Evcil bir hayvan ile büyümesininin sosyal ve duygusal gelişimine sağladığı katkıyı mutlaka göz önünde bulundurun.

Çocuklar hayvan korkusunu nasıl yener?
Eğer çocuğunuz hayvanlardan korkuyorsa birkaç basit yöntemle hayvan korkusunu yenmesine yardımcı olabilirsiniz.

- Hayvanlardan siz korkuyorsanız, bunu çocuğunuza yansıtmayın. Olumsuz hisleriniz çocuğunuzu da etkileyecek.

- Çocuğunuzun bir hayvan tarafından tırmıklandığını varsayalım, böyle bir durumda aşırı bir tepki vermekten kaçının. Vereceğiniz aşırı bir tepki onlarda kalıcı korkular oluşmasına neden olacak.

- Çocuklara küçük yaşlardan itibaren hayvanları tanıtan türde kitaplar okuyun. Hayvanlar hakkında bilgileri arttıkça, daha fazla ilgi duyacak ve merak edecekler.

- Kedi, kuş veya su kaplumbağası gibi bir evcil hayvanı sahiplenmeyi deneyin. Çocuğunuzla birlikte evcil bir hayvan ile ilgilenmek, onların hayvanlara olan sevgilerini artıracak. Diğer hayvanlara karşı daha olumlu bir bakış açısı geliştirmeleri daha kolay olacak.

Zeynep BALİÇ
 

Tarih: 17-10-2017

FACEBOOK YORUM
Yorum